Üzüm Çekirdeği Yağı Nerelerde Kullanılır?

Üzüm çekirdeği yağı adından da anlaşılacağı gibi üzüm çekirdeklerinden elde edilir. Genelde şarap, sirke üretiminden arta kalan üzüm çekirdekleri bu şekilde değerlendirilir. Üzüm çekirdeği yağı soğuk sıkma yöntemiyle sıkılarak yağı elde ederek çekirdeklerin de atılmayarak değerlendirilmesi sağlanır. Üretilen bu yağ kârlı bir ürün olmaktadır. Üzüm çekirdeği yağı son zamanlarda oldukça popüler bir yağ olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Üzüm çekirdeği yağı genellikle kimyasal açıdan ekstakte edilir. Bu işlem yağın içerisindeki zararlı kimyasalları  ayırmaya yarar ve lezzetini bir miktar değiştirir. Çekirdekten elde edilen yağ, renk ve lezzet olarak hafiftir. Çoklu doymamış yağ olduğundan ve linoleik asit gibi bileşikler içerdiğinden insan sağlığı için faydalıdır.

Üzüm Çekirdeği Yağı Ne İçin Kullanılır?

Üzüm çekirdeği yağının iki temel kullanım alanı vardır . Kozmetik olarak ve mutfakta yiyecek olarak kullanılır. Özellikle gıda olarak kullanılacaksa alınacak olan üzüm çekirdeği yağınının kozmetik için olanına dikkat etmek gerekir. Bazı kozmetik üzüm çekirdeği yağlarını, gıda olarak kesinlikle tüketmemek gerekir, çünkü üretim aşamasında kullanım amacına göre zararlı kimyasal işlemden geçmiş olabilir.Üzüm çekirdeği yağı da diğer yağlar gibi çok sık tüketilmiyorsa serin ve karanlık bir ortamda saklanması faydalı olacaktır.

Üzüm Çekirdeği Yağının Faydaları Nelerdir?

  • Üzüm çekirdeği yağında bulunan flavonoid ‘oligomerik prosiyanidin’ maddesi son derece güçlü bir antioksidandır. C Vitamini ve E vitamini antioksidanlarından 50 kat daha güçlü etkiye sahip olduğunu söylersek daha iyi anlaşılacaktır. Bu bileşik serbest radikallerin meydana getirdiği hücresel ve doku hasarlarına karşı vücudumuzu korumaktadır.
  • Üzüm çekirdeği yağı,  LDL kötü kolestrolü düşürerek kalp sağlığını korur ve güçlendirir. Bu yağ aynı zamanda koroner hastalık riskini azaltan kalp sağlığı açısından faydalı olan HDL iyi kolesterol seviyesini arttırır.
  • Üzüm çekirdeği yağı, diyabet hastaları için faydaları kanıtlanmış çoklu doymamış bir yağ asidi olan linoleik asit içerir.
  • Üzüm çekirdeği yağı hasar görmüş veya çatlamış olan kılcal kan damarlarını güçlendirici ve onarıcı etkisi vardır. Böyle olunca kan damarlarından kaynaklanan rahatsızlıklar olan varis, hemoroit gibi rahatsızlıkların iyileştirilmesi ve etkilerinin hafifletilmesinde önemli rol oynar.
  • Üzüm çekirdeği yağı, artritten kaynaklanan ağrı ve şişmeye karşı rahatlatıcı bir etki sağlayan antienflamatuar özelliği vardır. Romatoid artrit gibi rahatsızlıklarda rahatlama sağlar.
  • Üzüm çekirdeğinde bulunan antioksidanlar prostat, kolon, mide, göğüs ve akciğer kanserini önlemede etkilidirler.
  • Astım, alerji, akne ve deri iltihabı gibi rahatsızlıkların iyileştirilmesinde faydalı olmaktadır.
  • Üzüm çekirdeği yağı güneşin zararlı etkilerini azaltır.
  • Cildi mükemmel nemlendirir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir